Individuelle tilbud på STX
Udforsk dine interesser som en del af undervisningen
Når man er elev på STX, skal man ud over den almindelige undervisning have 130 timer, der kaldes individuel tid. Den individuelle tid er din tid, hvor du bliver tilbudt særlige kurser og aktiviteter, der passer lige netop til dig.
Nogle af timerne får du tildelt, fordi de passer til din årgang og studieretning, men ellers er det op til dig at udfylde resten af timerne med aktiviteter, som passer bedst til dine interesser.
Måske vil du gerne blive bedre til et fag, du har svært ved og tage et særligt kursus i grammatik eller matematik? Måske vil du hellere være fysisk aktiv eller kreativ? Eller måske vil du blive bedre til at debatere, skrive digte, lave film, eller noget helt tredje.
De individuelle tilbud ligger alle ugens hverdage, men typisk i studiecafeens åbningstid. De individuelle tilbud er en del af uddannelsestiden, og derfor vil der være mødepligt til de aktiviteter, du vælger.
Faglige kurser
Kurser du kan vælge i 1.g
10 timer
Styrk skriftligheden
Der er rigtig mange skriftlige opgaver, når man er elev i gymnasiet og på HF, og det er derfor vigtigt, at man kan formidle sin viden på et korrekt og klart dansk. Derfor tilbyder skolens læsevejledere et kursus til elever, som har brug for at blive bedre til at skrive klart og korrekt. Undervisningen foregår dels på skolen, dels ved et par hjemmeopgaver. Du vil blive kontaktet af læsevejlederne, hvis din screening viser, at du kunne have gavn af kurset. Tag fat i din dansklærer eller Sophie Warming / Nanna Iversen, læsevejledere, hvis du vil høre mere. Kurset ligger i foråret i 1.g.
20 timer
Intro-mat
På BG vil vi gerne sikre, at alle elever kommer godt i gang med matematik. Derfor har vi et obligatorisk matematikforløb for elever, som skal have styrket deres fundament fra folkeskolen. Undervisningen placeres i dit skema og forløber med et modul hver anden uge fra september og frem til juleferien. Du vil blive kontaktet af din matematiklærer, hvis skolen vurderer, at du har brug for kurset. Andre interesserede kan henvende sig til enten deres egen matematiklærer eller til Andreas Obel-Jørgensen, matematikfagleder.
20 timer
OBU – Ordblindundervisning
På Birkerød Gymnasium kan du som ordblind få hjælp til din uddannelse. Ordblindeundervisningen foregår på små hold og tager udgangspunkt i den enkelte elevs daglige undervisning. Der vil være fokus på brug af hjælpemidler og på de udfordringer den enkelte elev støder på i det daglige. Kurset ligger hver torsdag i 5. modul kl. 15.20-17 på BG. Undervisningen varetages af uddannede orblindeundervisere fra VUC Lyngby. Du vil blive kontaktet af læsevejlederne, hvis de vurderer, at du kunne have gavn af undervisningen. Kurset er for elever i 1.g, 1.hf og 2.g.
Kurser du kan vælge i 2.g og 3.g
15 timer
Ølbrygning
Dette kursus er til dig, der vil have det sjovt med at eksperimentere med ølbrygning sammen med andre BG'ere. Du vil først lære om hele brygningsprocessen – fra korn til bryg, og bagefter får du lov at brygge din egen øl med din gruppe. Vi brygger først julebryg, som vil blive serveret til årets julefest. Herefter kan du udfolde dig kreativitet og lave præcis den øl, du har lyst til. Din egen øl kan også blive indsendt til at deltage i en mindre konkurrence. Kurset vil strække sig over 3 eftermiddage i oktober for at brygge juleøllen og en dagsekskursion i marts, hvor vi besøger et professionelt bryggeri. Få mere at vide om kurset ved at skrive til Marcell (MAP) i Lectio.
15 timer
MOPS
MOPS står for MatematikOPSamling og er et tilbud til 2.g mat-b elever om repetition af 1.g's matematikhjælp og evt. hjælp med det, man i øvrigt laver.
Undervisningen varetages af hjælpelæreren, så man kan spørge om alt, uden at man føler det pinligt. Tilbuddet kører normalt i august og september. Tal nærmere med din matematiklærer.
20+10 timer
Intermat
InterMat er et tilbud til de matematikelever, der har en særlig interesse i matematik eller har lyst til at forberede sig til studierne på universitetet. Der undervises af skolens lærere i de emner, der undervises i på blandt andet DTU og Københavns Universitet, og holdet tager på besøg på DTU eller får besøg af foredragsholdere udefra. InterMat er for skolens 2.g'ere på vores studieretninger med matematik på A-niveau. Kurset løber fra november i 2.g til november i 3.g. Kontakt din matematiklærer for at få mere at vide.
5 timer
Knæk koden i skriftlig samfundsfag
Vil du gerne knække koden i skriftlig samfundsfag? Synes du fx, det er svært at læse tabellerne, at benytte de statistiske mål i din opgavebesvarelse eller at få koblet den samfundsfaglige teori med bilagene i de skriftlige opgaver? Så har du nu muligheden for at få hjælp til at knække koden med de skriftlige opgaver inden terminsprøven. 3 dage i januar kl. 15:20-17:00 kan du komme og få repeteret de skriftlige genrer i samfundsfag. Michael Salbo og Niels Hjuler står for kurset. Kurset afholdes 5/1, 12/1 og 20/1. Hvis du er interesseret, kan du melde dig ved at skrive en besked til uddannelsesleder Niels Hjuler Kristensen.
7,5 timer
Engelsk grammatik
Fik du ikke helt styr på grammatiske emner som fx kongruens og genitiv i engelsktimerne? På dette kursus kan du blive bedre til den basale engelske grammatik. Du vil få et større overblik over de områder i den engelske grammatik, der kan være svære, men som er vigtige at kunne, når man skal skrive en rigtig god engelsk stil. Vi vil arbejde både med traditionelle grammatikopgaver og kreative skriftlige opgaver. Kurset løber over fem eftermiddage i november-december i Studiecafeens åbningstid. Kontakt skrive-konsulent Birgitte Holm Halkjær.
7,5 timer
Knæk de skriftlige genrer i engelsk
Hvordan skriver man et godt essay i faget engelsk? Og hvordan skaber man en god sammenhæng og struktur med et varieret og korrekt sprogbrug? På dette kursus vil du lære at skrive i de to forskellige genrer i faget engelsk – det vil sige fiktionsessay og ikke-fiktionsessay. Du vil blive trænet i essayets delkomponenter, og opnå en større skriftlig genreforståelse. Desuden vil du blive god til at give og modtage feedback både fra læreren og de andre elever. Kurset løber over fem eftermiddage i februar-marts i Studiecafeens åbningstid. Kontakt skrive-konsulent Birgitte Holm Halkjær.
7,5 timer
KIKS – kursus i korrekt skriftlighed
Det er meget vigtigt at kunne skrive, da korrekt skriftlighed er en stor del af den faglige bedømmelse i gymnasiet. På dette kursus vil du lære at undgå de grammatiske fejl, som rigtig mange laver i deres afleveringer. Hvornår bruger man ”nogen” og ”nogle”? Hvad er forskellen på brugen af ”ad” og ”af”? Hvornår hedder det ”ligge”, og hvornår hedder det ”lægge”? Vi vil arbejde med sætningskonstruktioner, sproglig variation, kreative opgaver og lære at skrive grammatisk korrekt. Kurset løber over fem eftermiddage i februar-marts i Studiecafeens åbningstid. Kontakt skrive-konsulent Birgitte Holm Halkjær.
Tilbud i studiecafeen
Kurser du kan vælge i 2.g og 3.g
5 timer
Behersk TI nSpire
Crash Course i brugen af TI nSpire for dig i 2.g. Har du svært ved løse opgaver i TI nSpire uden hjælp, så kom forbi i Studiecafeen, hvor vi gennem små opgaver og øvelser vil hjælpe dig til at forstå de grundlæggende principper. Kurset løber over tre eftermiddage i januar i Studiecafeen. Kontakt matematiklærer Ole Dünweber.
5 timer
Stofmængdeberegninger i kemi
Synes du, det er svært at huske, hvilke formler du skal bruge, når du skal lave stofmængdeberegninger, eller har du svært ved at koble formlerne til de kemiske reaktioner, så kom forbi Studiecafeen, hvor vi gennem små opgaver og øvelser vil hjælpe dig til at forstå de grundlæggende principper. Kurset løber over tre eftermiddage i september/oktober i Studiecafeen og kan vælges af 2.g'ere. Kontakt uddannelsesleder Helene Vejbjerg Lindemann.
7,5 timer
Grundlæggende færdigheder i tysk
Hvis du gerne vil være mere sikker til tysk grammatik, er dette et godt tilbud til dig. I løbet af kurset vil vi arbejde med forskellige opgavetyper, som vil træne forskellige sproglige aspekter i tysk, for eksempel ordstilling, modalverber og kasus efter præpositioner. Kurset løber over fem eftermiddage i november-december i Studiecafeens åbningstid. Kontakt lektor i tysk Martin Løffwall.
7,5 time
Grundlæggende færdigheder i spansk
Hvis du gerne vil være mere sikker i spansk grammatik og evt. forbedre dit standpunkt, er dette et godt tilbud til dig. I løbet af kurset vil vi arbejde med forskellige opgavetyper, der træner basal grammatik og eksamensrelevant ordforråd. Kurset løber over fem eftermiddage i januar – februar 2020 i Studiecaféens åbningstid. Kontakt lektor Nønne Bjerre Jensen.
7,5 timer
Powerspansk
Powerspansk henvender sig til elever, der ligger omkring 02 i skriftlig spansk. Forløbet indebærer individuelle coachingsamtaler med skolens sprogcoach Nønne (NBJ), hvor vi sætter realistiske mål og laver en konkret plan for, hvordan du forbedrer dit skriftlige spansk. Derefter afvikles 4 workshops i løbet af skoleåret med fokus på basisgrammatik/skriftlighed. De 4 workshops ligger i september, december, februar og april. Vores workshops har et klart fokus på, hvad du skal kunne ved den skriftlige eksamen i 3.g. Kontakt Nønne Bjerre Jensen (NBJ) for at høre mere.
10 timer
Fransk Tutoring
På dette kursus mødes vi med fransksprogede IB elever og udveksler vores sprog og viden om de frankofone lande/kulturer. IB-elevernes rolle er at igangsætte sprogaktiviteter i et bredt perspektiv (franske sproglege, billedanalyser, fortælle på fransk mv.). IB-eleverne coacher og træner stx-eleverne, men er ikke fejlrettere. Der er fransk tutoring en gang ugentligt i 60 minutter, og møderne er gruppebaserede. Møderne finder sted i Fællessalen i 5. modul efter aftale. Henvendelse til fagleder i fransk Nanna Iversen.
Kurser på tværs af årgange
Kan vælges af både 1. 2. og 3.g'ere
40 timer
ATU Akademiet for talentfulde unge
Er du nysgerrig og motiveret til at lære mere ved siden af skolen, så kan du blive en del af de BG-elever, der hvert år deltager på Akademiet for Talentfulde Unge. Her kan du komme til forelæsninger, deltage i workshops og møde nogle af landets fremmeste forskere og virksomheder, og du møder og arbejder sammen med andre elever fra hele landet, der deler samme interesser som dig. Forløbet starter i 1.g og strækker sig til midten af 3.g. Er du interesseret, skal du kontakte skolens talentkoordinator, Morten Eskildsen (ME).
20 timer
BIGMUN
Birkerød Gymnasium Modeling United Nations. Ved den store ungdomskonference, hvor unge fra mange forskellige lande deltager, er der mulighed for at deltage som delegate, hvor du er med til at diskutere globale problemstillinger og arbejde som fx journalist. Konferencen strækker sig over 5 dage i uge 8, og tilmelding foregår til styregruppen bag konferencen. Kontakt Bigmun Director Andrew Archer for mere information.
10 timer
Hosting – sprog i praksis
I forbindelse med BIGMUN kan du træne dine sprogfærdigheder enten i engelsk eller tysk ved at være vært for en eller flere af de gæstende elever i de fem dage, som BIGMUN varer. Du får altså mulighed for at træne sprog i hjemlige omgivelser, og du har mulighed for at få en ven - måske for livet. BIGMUN foregår i uge 8, altså lige efter vinterferien. Kontakt Lotte Vest, hvis du vil have mere at vide eller bare gerne vil melde dig.
10 timer
BG filmfestival – Kloppe Awards
Vil du være med til at organisere BG’s filmfestival. Og vil du gøre filmfestivalen til noget særligt til glæde for alle elever på skolen, skal du vælge dette tilbud. Dette tilbud er henvendt til mediefagselever. Du vil være med til at fastlægge festivalforløbet, reklamere for festivalen, måske være medvært og medarrangere underholdning eller udsmykke festivalen og finde ideer til det særlige. Kontakt Esben Hedegaard Larsen eller Enrico Merker
10 timer
MUN-aktiviteter
Har du lyst til at diskutere aktuelle, globale problemstillinger sammen med andre unge, er MUN noget for dig. Ved MUN-aktiviteter (Modelling United Nations) foregår diskussionerne, som de ville have gjort det i FN. Hvis du er interesseret i at høre nærmere, så henvend dig til MUN Director Thomas Mandam.
Timer efter aftale
BG Musical
Hvert andet år samler vi alle de kreative kræfter på skolen til BG Musicalen. Vi har brug for både skuespillere, musikere, sangere og folk, der kan lave kostumer, scenografi, rekvisitter, sminke eller lys og lyd. Der er plads til alle, der vil være med i en sjov og kreativ proces, hvor du både kan udfordre dig selv og være en del af et stort fællesskab. Vi starter prøverne i september og har premiere i slutningen af november. Vi øver en eftermiddag om ugen, og derudover er der to øveweekender. Lige op til premieren har vi to boot camp dage, hvor musicaleleverne ikke har undervisning men færdiggør forestillingen. For at få timer fra den individuelle timepulje skal du have (haft) fag, der kommer i spil i processen. Skriv til Anne Mette Dickmeiss, dramalærer, i Lectio.
10 timer
Open Art Workshop
Kom til Open Art, hvis du har lyst til at arbejde kreativt (male/tegne/lave skulptur…) og har lyst til at sidde sammen med andre og arbejde. Open Art er både for dig, der har billedkunst i STX, HF eller IB, og som gerne vil arbejde videre med et projekt eller færdiggøre et udstillingsværk. Open Art er også åbent for dig, der ikke har billedkunst som fag, men som brænder med en god idé, eller er interesseret i at lære nogle teknikker. Alle er med andre ord velkomne. Kontakt Linda Falkesgaard for mere information.
10 timer
Frisport
På BG findes der en række forskellige frisportsaktiviteter. For dem alle gælder, at BG har et skolehold, der træner sammen et vist antal gange op til turneringer, hvor BG-holdet spiller mod andre skoler. Træningen ligger forskelligt alt efter placeringen af kampene. Til de fleste af holdene skal man udtages, men det betyder ikke, at man nødvendigvis skal være eliteudøver af sin sport for at kunne være med. Du skal kontakte din idrætslærer, hvis du er interesseret i at deltage. På BG har vi allerede hold i fodbold, basketball, volleyball, håndbold, badminton. Kontakt din idrætslærer.
12 timer
Kreativ skriveklub
Går du rundt med en forfatter i maven? Har du skrevet noget til skrivebordsskuffen, eller kunne du bare godt tænke dig at komme i gang med at skrive noveller, romaner eller digte? At skrive handler ikke kun om talent, det handler også om færdigheder og teknik. Du kan blive en bedre skribent ved at øve dig, ved at få vejledning i arbejdsprocessen og ved at blive inspireret af andre forfatteres tekster. Sidst, men ikke mindst kan du forbedre din skrivning ved at læse teksterne højt for andre og opleve andre give respons på dine tekster. Vi mødes i klubben 12 torsdage hvert skoleår. Det foregår i Studiecenteret fra kl. 15.20-16.50. Klubben deltager desuden i en række konkurrencer årligt. Blandt andet DM i hhv. lyrik og novelleskrivning, som medlemmer af klubben har vundet hele 6 gange siden 2015. Kontakt dansklærer June Thomsen.
10 timer
Scienceklub
På BG har vi en science-klub, hvor elever fra science-klasserne arrangerer forskellige science events og aktiviteter på og uden for skolen. Klubben har repræsentanter fra alle t,x og y-klasser, og alle er velkomne til at være med. F.eks. aftales der fælles aftenture til UNF-arrangementer. UNF er ”Ungdommens Naturvidenskabelige Forening”, hvor der er spændende events. Desuden laver klubben særlige eftermiddags-arrangementer med f.eks. dissektion eller inviterer foredragsholdere til at tale om aktuelle sciencetemaer. Scienceklubben mødes en eftermiddag hver 14. dag. Kontakt talentkoordinator og biologilærer Morten Eskildsen, som er tovholder for gruppen.
10 timer
Demokrati, indflydelse og events
Er man et politisk dyr, blot vil have indflydelse eller kan lide at arrangere forskellige events, er der rig mulighed for at udfolde sine talenter på BG. Som politisk dyr kan man deltage i elevrådet, og bliver man formand eller medlem af skolebestyrelsen, kan man (ud over at tænke på at sådan startede Lars Løkke og Sofie Løhde deres politiske karrierer) få timer i 130 timerpuljen (10 timer). Hvis man kan lide at arrangere fester, er der mulighed for at få sin lyst styret i AOC, som står bag skolens elevfester. Bliver man formand, er der også timer at hente her. Hvis man har en morgenvært i maven og har ordet i sin magt, kan man afprøve sig som morgenmødevært. Her styrer man det (næsten) ugentlige morgenmøde og får 7,5 timer pr. år.
12 timer
Poetry club
For dig, som er interesseret i at læse engelsksprogede digte og lyrik og måske endda selv synes om at være kreativ. Går du med en forfatterspire i maven, vil fordybelsen i andres værker kunne hjælpe din egen kreative udvikling. Poesiklubben er dermed særligt fokuseret på at læse digte af et bredt udvalg af forfattere, men der er også plads til at medbringe sine egne tekster. Klubben er ikke er så krævende at deltage i, da der ikke er lektier eller forberedende arbejde, og der er ikke krav om at byde ind i hver samtale. Klubben mødes 1 - 2 gange om måneden fra september til april. Kontakt engelsklærer Aske Sparsø.
10 timer
Filmværkstedet
I Filmværkstedet får I muligheden for at lave jeres egne film, at skabe et lille mesterværk i levende billeder. Det kan være fiktion eller fakta. En uddannet instruktør guider jer igennem hele processen. Hvordan skriver man et manuskript, hvordan filmer man en scene professionelt og hvordan redigerer man en film, sådan at det ligner en "ægte" film? Det får I svar på og hjælp til. Alle er velkomne, der er ingen adgangskrav - bortset fra en god ide! Kontakt Enrico Merker.
5 timer
Spansk filmklub
Enestående mulighed for at opleve endnu mere fra den spansktalende verden! I den spanske filmklub ser vi fantastiske spanske og latinamerikanske film. Det talte sprog er naturligvis spansk, mens underteksterne er på dansk eller engelsk. At se film på originalsproget er en spændende og relevant måde at få endnu mere kendskab til både sprog og kultur på. Der er planlagt to filmforevisninger fordelt over skoleåret; én i efteråret og én i foråret. Filmklubben er for de elever, der har spansk. Filmene vises på skolen og er gratis. Tilmelding sker via Lectio, hvor der løbende sendes besked ud. Har du spørgsmål, kan du henvende dig til spansklærer Mette Nissen (MNI).
Udover disse tilbud kan man blive udvalgt til at deltage i talentprogrammer
Talentprogrammer som man skal udvælges til af faglæreren
Faglige konkurrencer findes i næsten hele gymnasiets fagrække. Det er typisk faglæreren, der tager initiativ til at sende eleverne til disse konkurrence. Hvis man deltager i disse aktiviteter, dækkes det selvfølgelig af den individuelle timepulje (15 timer).
Herunder kan du se nogle eksempler
- DM i Science
- DM i lyrik
- DM i novelleskrivning
- Start up Academy (erhvervsøkonomi)
- Unge forskere
- A-lympiade (matematik)
- Biologi OL
- Fysik OL
- Kemi OL
- med flere...