
Fag
Fagene på STX
På denne side kan du få et overblik over de mange forskellige fag, vi udbyder til dig der går på STX på Birkerød Gymnasium.
Alt efter din studieretning, vil der være muligheder for at tage fagene på A-, B- eller C-niveau.
Da der går rigtig mange elever på Birkerød gymnasium bliver langt de fleste fag altid oprettet.
Vi har en bred vifte af fag

Almen sprogforståelse
Først og fremmest består faget af to dele, nemlig en almen del og latindel, som naturligt understøtter hinanden i forløbet. AP (Almen Sprogforståelse) handler om hvordan forskellige sprog (dansk, engelsk og latin) arbejder sammen, for at give dig en større bevidsthed om sprog og, hvad der er fælles for de sprog du skal have i gymnasiet, og ikke mindst, hvordan du kan anvende denne sammenhæng mellem sprogene i indlæringen af disse.

Astronomi
I det naturvidenskabelige fag astronomi lærer du om de mange forskellige former for himmellegemer i universet og om de metoder, astrofysikere anvender for at blive klogere på dem. I løbet af skoleåret zoomer vi ud fra solsystemet og vores naboplaneter til de planeter, der kredser om fjerne stjerner – de såkaldte exoplaneter – og regner på, om der kan være liv på disse planeter.

Billedkunst
På Birkerød Gymnasium har vi et rigt, kreativt miljø i en international atmosfære, da vi udbyder billedkunst på stx C og B niveau, samt på IB Visual Arts Higher Level og Standard Level.

Biologi
Biologi er læren om alt, hvad der er levende. Faget spænder fra forståelse af virus og bakterier til planter, svampe og dyr. Biologi i gymnasiet har specielt fokus på menneskets opbygning og funktion, sundhed-sygdom, biodiversitet og bæredygtig udvikling.

Bioteknologi
Bioteknologi er teknologisk udnyttelse af biologiske systemer, og faget bygger på biologisk og kemisk forskning. Bioteknologi omhandler udvikling af lægemidler, produktion og forbedring af fødevarer samt bæredygtig kemisk produktion og energiproduktion.

Dansk
I dansk arbejder vi både med litteratur, medier og sprog. I dansktimerne bliver du klogere på nogle af de væsentlige brud i litteraturhistorien og reflekterer over, hvordan fx Det Moderne Gennembrud sætter sine aftryk i den nyere realistiske litteratur, eller hvordan vi ser tendenser fra Romantikken i nyere melodramaer.

Design & Arkitektur
Vi mennesker former vores omgivelser: ting, møbler, huse og samfund, så de er praktiske, ergonomiske, smukke, bæredygtige, økonomiske… Det har vi altid gjort, og det vil vi ved blive med.

Dramatik
Dramatik er faget for dig, der elsker teater og at være på slap line. Det er også faget for dig, der gerne vil arbejde kreativt og blive bedre til at tale foran andre mennesker. I dramatik bruger vi os selv på en anden måde end i de mere boglige fag, og vi prøver altid teorien af i praksis.

Engelsk
Engelsk på Birkerød Gymnasium, HF, IB & Kostskole er et levende fag, og i den daglige undervisning arbejder vi med fagets bredde og mange stofområder på en måde, som aktiverer dig gennem spændende og lærerige aktiviteter, opgaver og øvelser.

Erhvervsøkonomi
Når du læser erhvervsøkonomi, tilegner du dig viden om virksomheder og deres omverden, marketing, strategi, økonomi, organisation og ledelse. Du lærer om virksomheders beslutninger og adfærd og om de betingelser og muligheder, der er for at etablere en virksomhed.

Filosofi
Filosofi betyder lyst til viden. Vi stiller de fundamentale spørgsmål til verden og tilværelsen på en åben, men også systematisk måde. Faget er inddelt i hovedspørgsmål som: Hvad kan vi vide? Hvad må vi ikke gøre? Hvad er det gode liv? Hvad er retfærdighed? og; Hvordan lever vi sammen i samfund og globalt?

Fransk
På BG udbyder vi både begynder- og fortsætterfransk (A+B). Vælger du fortsætterfransk, møder vi dig der, hvor du er. Vi er ikke på begynderniveau, men stadig nye i sproget. Du lærer fransk på mange måder på BG – nogle gange er det hårdt arbejde, og andre gange leger vi os til det. Vi griner af vores fejl, men er enige om, at vi gerne vil blive bedre.

Fysik
Hvor meget opdrift mon der er på ting man sænker ned i vand? Gad vide, hvor meget energi man bruger på at varme vand op til sit brusebad derhjemme? Gad vide, hvad bremselængden for en bil eller en cykel afhænger af? Hvad sker der mon med en elektronstråle, når man holder en magnet hen imod den? Gad vide, hvad tyngdekraften i den internationale rumstation er?

Historie
Når du læser historie, lærer du om sammenhængen mellem fortid, nutid og fremtid. Det gør vi ved at se på sociale, økonomiske og kulturelle aspekter af forskellige samfund og deres forandring og ved at analysere, hvordan historien bruges politisk i nutiden og indgår i dannelsen af identitet.

Idræt
Idræt er et fag hvor vi kombinerer en masse bevægelse i forskellige discipliner med teoretisk viden om vores krop, fysisk som psykisk.

Informatik
Informatik er et skaber-fag. Du kommer derfor til at udvikle IT-systemer i form af Apps, spil, Websider osv. I den proces indgår ideudvikling og innovation, analyse, design, prototyper og test. Du kommer også til lære at modellere og arbejde med data. Desuden arbejder vi med IT-systemer og menneskers gensidige påvirkning og med it-sikkerhed, netværk og arkitektur.

Kemi
Kemi er en central del i forståelsen af verden, så kendskab til kemi er nyttigt for mange videregående uddannelser - fx medicin, astronomi, ingeniør, farmakologi, biologi og billedkunst.

Latin
Måske er latin et dødt sprog. Men latin er mere end bare selve sproget. Latin er også mennesker og historie – latin er et kultursprog. Og i den forstand lever det stadig, også i undervisningen.

Matematik
Selvom man har fået gode karakterer i matematik i folkeskolen, kan det for nogle elever opfattes som et stort spring at gå fra matematik i folkeskolen til matematik i gymnasiet. Samtidig kræver stadig flere uddannelser, at man har bestået sin eksamen i matematik B, for at kunne starte på studiet.

Mediefag
Har du nogensinde overvejet hvorfor din yndlings-serie er så god, at du næsten ikke kan vente med at se den næste sæson? Hvorfor vi griner og græder, når vi sidder i biografen? Hvorfor det dine forældre ser i fjernsynet er kedeligt?

Musik
I musikudøvelse arbejder der, alt efter det valgte niveau, med enstemmige sange og flerstemmige vokal- og instrumentalnumre inden for rytmisk såvel som klassisk musik. Stemmedannelse og basal teknik på rytme- og akkordinstrumenter indgår i undervisningen. I musikkundskab anvendes fagets metoder (musiklære, musikteori, hørelære, musikkens parametre) med henblik på diskussion, analyse og perspektivering af vestlig kunst- og populærmusik, folkemusik, dansk musik, ny musik og ikke-vestlig musik.

Naturgeografi
Naturgeografi er et naturvidenskabeligt fag, der beskriver og forklarer globale mønstre og forskelligheder. Naturgeografi er læren om grundlæggende processer og naturforhold på Jorden, deres betydning for menneskers livsvilkår, samt hvordan mennesker tilpasser sig, udnytter, regulerer, ændrer og forvalter naturen, herunder principper for bæredygtig udvikling.

Oldtidskundskab
Oldtidskundskab eller ”old” er et kulturfag, der er et særkende for det almene gymnasium. Helt overordnet beskæftiger faget sig med den græske og romerske oldtid som grundlag for den senere vestlige kultur.

Psykologi
Vi er på ekskursion til Danner Stiftelsen i København for at høre om den hjælp, voldsramte kvinder kan få. Hvorfor opstår situationer, hvor man lader sig tyrannisere? Hvorfor finder man sig i flere ture på skadestuen? Hvad sker der med børns udvikling, hvis de gentagne gange er vidner til vold?

Religion
Hvad er religion? Er det religion, når folk dyrker en dygtig fodboldspiller som en gud? Ligner Roskilde Festival et religiøst ritual? Hvorfor søger nogle mennesker religioner med meget stramme regler? Og hvorfor søger andre mennesker religioner, hvor de selv kan bestemme, hvor meget religionen skal fylde i hverdagen?

Retorik
Retorik handler om god kommunikation. Den kommunikation, du har brug for, når du skal til eksamen og fremlægge et projekt, når du skal holde en tale til din studenterfest, når du skal til jobsamtale – eller når du har brug for at overbevise din mor om, at du skal tjene mere i lommepenge.

Samfundsfag
Når du studerer samfundsfag, så lærer du om aktuelle problemstillinger i dansk og international politik, om økonomi og sociologi, og du lærer at anvende samfundsfaglige teorier, begreber og viden til at forstå samfundet.

Spansk
På BG er spansk et begyndersprog, som du har i alle tre gymnasieår, og i alle tre år er formålet, at du anvender sproget! Du får dermed et stærkt udgangspunkt for at lære et af de største verdenssprog. Spansk er nøglen til en rig kultur og den bedste følgesvend på rejser og studieophold i de spansktalende lande.

Tysk
I tysk arbejder vi på at få talt sproget så meget som muligt i autentiske omgivelser, og derfor har vi et godt udvekslingsprogram med flere gymnasier i Tyskland. Her bor du privat hos en tysk elev og går i skole med din udvekslingspartner, og herefter komme den tyske elev også til Danmark og besøger BG og bor hos dig.