Samfund og Sprog
Er du vild med sprog, debat og samfund?
Er du interesseret i kultur, samfund og sprog, så tilbyder BG dig en lang række udvalg, klubber og konkurrencer som vil give dig nye udfordringer og muligheder for at møde andre med samme interesser. Nedenfor kan du se nogle af mulighederne for at deltage i debatter, litteratur og skriveklubber eller BGs egen FN/United Nations Muck Up - BigMun.
Samfunds- og sprogfaglige aktiviteter
Herunder kan du se de nogle af de samfundsfaglige og sprogfaglige tilbud som du har mulighed for at deltage i som elev på BG. Nogle tilbud fungerer på klasseniveau mens andre tilbud kan tilmeldes personligt. Tjek dem ud og kast dig ud i nye spændende oplevelse inden for samfund og sprog.
BIGMUN
Hvert år omdanner vi BG til en FN konference, hvor gymnasieelever fra hele verden deltager for at diskutere store politiske spørgsmål. Her kan du afprøve dine færdigheder som politiker, journalist eller øve dig i dit fremmedsprog. Som delegeret repræsenterer du et andet land, og skal derfor sætte dig ind i det pågældende lands politikker og holdninger. Det hjælper dig til at få et globalt perspektiv. Melder du dig ind i Press group kommer du til at dækker BIGMUN konferencen og styre BIGMUN's hjemmeside og sociale medier. Hvis du ikke lige er til offentlig debat er der rig mulighed for at øve dit fremmedsprog. Hvert år leder vi efter elever der vil være værtsfamilier for en eller flere internationale delegates der deltager i BIGMUN. Kontakt tysk-og idrætslærer Lotte Vest, hvis du vil vide mere.
Læselyst på Birkerød Gymnasium
På Birkerød Gymnasium afholder vi hver januar Læselyst som en tradition. Her bryder vi to gange om ugen skoledagen op for alle 2.g-elever, som i stedet får lov at sætte sig og læse i en skønlitterær bog, som de selv har valgt. Læselyst skaber ro og nærvær i en mørk og travl tid samtidig med at det styrker elevernes koncentrationsevne og læseglæde. I elevernes travle hverdag er det svært at finde tid til at fordybe sig i lystlæsning. Derfor er ideen med Læselyst at sætte en ramme op med stilletid uden notifikationer, bare læsning i rolige omgivelser og alligevel i klassens fællesskab. Det er desuden påvist at læsning i længere perioder uden afbrydelser træner vores generelle læseforståelse og læsehastighed, hvilket kan komme eleverne til gode i alle fag og senere i deres videre studier. For at øge de unges tilknytning til bibliotekerne, akkompagnerer vi hvert år Læselyst-traditionen med varierende samarbejder med skolens studiecenter og Birkerød bibliotek, som fx hjælper med at anbefale bøger til eleverne.
Start-up Academy
Hvis du tager faget erhvervsøkonomi, kan du deltage i vores Start-up Academy, som er et iværksætterforløb for dig, der har ambitioner, store drømme og handlekraft. Igennem to måneder vil du blive introduceret til iværksætteri fra idé til virkelighed og du vil få træning i at udvikle, designe, teste og pitche egen idéer. Forløbet består af projektarbejde én gang om ugen hver mandag fra 16:00-18:30. Til hver undervisningsgang hentes dygtige og erfarne iværksættere ind, som underviser i iværksætteri og samtidig hjælper med at koble teori og praksis. Forløbet afsluttes med, at alle pitcher deres idéer til et panel af iværksættere. Den bedste idé vinder ét års mentorprogram hos en erfaren iværksætter.
Debatklub
Dét, at kunne deltage i en diskussion og kunne argumentere for sin sag, er en vigtig kompetence i et demokratisk samfund. Den vil vi gerne understøtte på BG, og vi deltager derfor aktivt i debatkonkurrencer med andre skoler. Du har også mulighed for at udvikle dine evner i argumentation i skolens debatklub og vores MUN Society.
Akademiet for Talentfulde Unge
Akademiet for Talentfulde Unge
Akademiet for Talentfulde Unge er et 2-årigt diplomprogram, til dig som er fagligt stærk, men savner udfordringer og mulighed for at lære mere. Kom til forelæsninger, deltag i workshops og få mulighed for at arbejde projektbaseret med nogle af landets førerende professorer, forskere og virksomheder. Skab nye og værdifulde kontakter med andre unge, som brænder for det samme som dig, og lær af de dygtigste. Vi skaber rammerne, så du kan udvikle og udfolde dig i et stimulerende og inspirerende miljø.
InterMat
InterMat er et samarbejde mellem gymnasier på Sjælland og DTU/Matematicum. Projektet blev startet i 2014 på Birkerød Gymnasium med det formål at hjælpe eleverne godt i gang med videregående studier med matematikindhold. Siden da har konceptet spredt sig til en lang række ungdomsuddannelser med Birkerød Gymnasium som tovholder. InterMat er et frivilligt tilbud, der forløber over et år, fra 2g til 3g. Det er skemalagt med 1 modul (1,5 time) hver anden uge. Der afholdes derudover en stor projektdag på DTU med foredrag, eksperimenter og gruppeøvelser. En god ekstragevinst er, at nogle af eleverne bliver klædt fagligt på til SRP–emner, de ellers ikke ville have kunnet arbejde med. DTU Compute har således nyudviklet en række SRP-øvelser som ligger i forlængelse af InterMat-stoffet.
Konkurrencer i samfundsfag, sprog og kunst
Hvert år deltager elever fra BG i talentkonkurrencer over hele verden. Naturfaglige olympiader, matematikkonkurrencer, samfundsfaglige konkurrencer, sportsturneringer og novellekonkurrencer er nogle af de mange konkurrencer, hvor elever fra Birkerød Gymnasium gør sig godt bemærket. Her er nogle af dem.
DM i lyrik
Udgivne lyrikere udvælger 20 deltagere fra hele landet på baggrund af de indsendte digte. Hvis dit digt bliver udtaget, får du tilbudt en plads på et skrivekursus over en weekend, hvor du sammen med de andre udvalgte vil blive undervist af professionelle forfattere. Derudover er der mulighed for at deltage i Litt Talk festivalen. DM i lyrik for unge er arrangeret af Dansk Forfatterforening og Vallekilde Højskole og er desuden støttet af Statens Kunstfond, Autorkontoen og efond. Projektet har til formål at skabe opmærksomhed omkring det helt unge vækstlag inden for litteratur og skærpe unges interesse for ophavsretten.
DM i novelleskrivning
DM i lnovelleskrivning er en del af DM i lyrik, som er arrangeret af Dansk Forfatterforening. 20 deltagere fra ungdomsuddannelser i hele landet bliver udvalgt, og derefter kårer juryen, der består af fem udgivne forfattere, årets vinder. BG’s elever er flittige deltagere i konkurrencen.
Sprogkonkurrencer
2. fremmedsprogfagene på A-niveau deltager i sprogkonkurrencer; både internt på holdene, men også på tværs af skoler og lande. Vi har de seneste år deltaget nationalt i DM i Sprog og sprogolympiaden iLcompetition samt internationalt i oversættelseskonkurrencen Juvenes Translatores.
Lundbeck's Drughunter Dyst
I Drughunterdysten kan du bruge din viden fra undervisningen til at eksperimenterer med udviklingen af nye og bedre lægemidler. Der er både konkurrencer for elever i kemi, biologi og bioteknologi, og emnerne kan dække over alt fra nervesystemets fysiologi, lægemiddelkemi og farmakologi. Først dyster man internt i grupper i klasserne og klassens vinder sender deres besvarelse til Lundbeck. På finaledagen skal gruppen ind på Lundbeck og dyste mod elever fra andre gymnasier. BG's elever er ofte blandt finalisterne og vi har hentet premier hjem mange gange.
DM i Science
EUSO Danmark inviterer hver år alle gymnasier i Danmark til at deltage i den internationale scienceolympiade, og det har BG's elever gjort med flotte resultater - i 2019 blev det fx til en flot guldmedalje. Gymnasiet deltager med et hold bestående af tre elever. Deltagerne vælges typisk blandt gymnasiets 1.g-elever, idet ingen deltagere må være fyldt 17 år. Der bliver konkurreret på kompetencer og eksperimentelle færdigheder inden for fagene biologi, fysik og kemi. Der tages udgangspunkt i læreplanerne på C-niveau, og der lægges vægt på holdenes evne til at samarbejde, anvende naturvidenskabelig tankegang og gennemføre eksperiment
Georg Mohr
Georg Mohr-Konkurrencen er en matematikkonkurrence for gymnasieelever. Her kan du dyrke din interesse for matematik, og blive udfordret sammen med de dygtigste elever på et niveau, der er højere end det I møder i den daglige undervisning. Konkurrencen er også et led i udvælgelsen af deltagere til IMO, Den Internationale Matematikolympiade. Georg Mohr-Konkurrencen afvikles i to runder. Første runde afholdes midt på efteråret, og anden runde i januar. Første runde kræver ingen tilmelding, og alle kan deltage. Med et godt resultat i første runde kvalificerer man sig til at deltage i anden runde.