Kemi A

Hvorfor vælge kemi på A-niveau?

Hvordan kan vi bruge kemi til at leve mere bæredygtigt?

Kemi spiller en vigtig rolle, når vi skal forstå verden omkring os. Vi kan bruge kemien til at svare på spørgsmål omkring vores hverdag og sundhed, og finde løsninger, der gør vores liv bedre. Det er fx kemiens fortjeneste at vi har medicin, vitamintilskud, eller tilsætningsstoffer, der kan gøre vores mad mere smagfuld eller holdbar. 

Kemien er også en vigtig del af at løse verdens problemer. Når det gælder klimaforandringer bidrager kemien fx med en forståelse af drivhusgasser og biobrændsel, og den hjælper os med at udvikle de klimavenlige løsninger. 

Faktisk bruges kemi inden for alt fra medicin, astronomi, ingeniør, farmakologi, biologi og billedkunst. En læge eller biolog har brug for at kende til de komplekse molekyler i kroppen som fx DNA, mens en kunstner har brug for at vide, hvad farvestofferne består af, og om de er farlige. For en astronom giver en analyse af grundstoffernes spektre vigtig information om stjerners udvikling.

Når du vælger kemi på A-niveau dykker vi helt ned i de kemiske reaktioner for at forstå, hvordan og hvorfor, de forløber. Du lærer ikke kun at forstå reaktionerne men også at styre dem efter dit ønske. Hvordan kan en reaktion for eksempel speedes op eller forsinkes? Du lærer altså at styre kemien fremfor bare at forstå den, og vil derfor være et skridt nærmere at kunne bruge kemien til at finde nye løsninger på problemer i verden. 

Kig ind i kemilokalet

Kemi A, Matematik A, Fysik B

Sciencefag i centrum

 

BG tilbyder tre studieretninger, der sætter fysik og kemi i centrum. Forskellen på de tre fysik og kemi-linjer er hvilke fag, du vælger at dykke ned i på A-niveau. 

Uanset hvilken én af linjerne du vælger, vil du lære hvordan fysik og kemi kan bruges til at forstå verden omkring os.

I fysik stiller vi spørgsmål til alt fra det uendelige univers til den elektronik vi bruger i hverdagen. Hvordan kan vi bruge viden om solen til at løse fremtidens energiproblemer? Hvad er gammaglimt og sorte huller? Og hvordan virker et induktionskomfur? 

I kemi lærer du blandt andet hvordan man kan manipulere med stoffer for at skabe ny medicin eller materialer, der kan rense vores drikkevand og gøre vores fødevarer mere sikre og smagfulde. 


Hvilke fag skal du have?

En STX er opbygget af studieretningsfag, obligatoriske fag og valgfag, som du har i enten 1, 2 eller 3 år gennem din gymnasieuddannelse. 

 • Fag du har i 3 år

  Studieretningsfag

  Kemi A
  Matematik A

  Obligatoriske fag

  Dansk A
  Historie A
  Idræt C

 • Fag du har i 2 år

  Studieretningsfag

  Fysik B

  Obligatoriske fag

  Engelsk B
  2. Fremmedsprog A/B

 • Fag du har i 1 år

  Obligatoriske fag

  Biologi C, Kunstnerisk fag C, Oldtidskundskab C, Religion C, Grundforløb

  Valgfag

  I 3.g kan du hæve 2 fag til A eller B niveau eller vælge nye C niveau fag. 

Videregående uddannelse

Med en studieretning, der fokuserer på kemi og fysik, får du en bred naturvidenskabelig profil, som du kan bruge til at søge ind på mange forskellige videregående uddannelser. På UddannelsesGuidens hjemmeside Adgangskortet kan du tjekke hvilke uddannelser du kan søge ind på.

icons/back copyCreated with Sketch.