Tirsdagen før tirsdagen – Trump vs. Harris
Det er næppe gået manges næse forbi, at der lige om lidt skal afholdes præsidentvalg i USA, nærmere bestemt tirsdag d. 5. november. I den forbindelse havde en stor del af BG’s 2.g-og 2.hf-elever fornøjelsen af at få besøg af ikke blot én, men hele tre foredragsholdere, der med hvert deres udgangspunkt i det kommende præsidentvalg fik forklaret og afklaret vigtige begreber og centrale pointer i den amerikanske valgkamp.
Formiddagen startede med ph.d. og sprogforsker Mark Herron, der udførligt tog eleverne igennem måderne, hvorpå retorikken former diskurserne i valgkampen og kandidaterne imellem. I sit engelsksprogede oplæg satte Herron skarpt fokus på Harris’ og Trumps retoriske strategier – og hvordan de påvirker ikke blot den amerikanske valgkamp og de sociale medier, men også hvordan denne opfattes i resten af verden. Efter oplægget kvitterede BG’s elever med en række skarpe spørgsmål – for eksempel om kerneemner såsom, om retten til abort kan være med til at rykke en hel stats stemmer til den ene eller den anden side. Der blev selvfølgelig også spurgt til det, alle gerne vil vide: hvem vinder!
Efter frokost tog Anders Agner, der er redaktør for onlinemediet Kongressen.dk, over. Agner gav med sit foredrag eleverne et overblik over, hvilke indenrigspolitiske udfordringer der fylder i det amerikanske samfund og hvilke dagsordener der dominerer i valgkampen. Også her blev der stillet vigtige afklarende spørgsmål, såsom hvordan Kamala Harris og Tim Waltz kunne forestilles at implementere nogle af de mange valgløfter, der bliver givet i løbet af valgkampen.
Til sidst blev det amerikanske valg, og hhv. Trumps og Harris’ visioner for USA i verden, kortlagt af forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Rasmus Sinding Søndergaard. Med udgangspunktet: ”Det bliver dyrere og mere omkostningsrigt for USA at fastholde sin magtposition” (Søndergaard, 29.10.24) leverede Søndergaard en skarp analyse af, hvilke interne og eksterne faktorer der påvirker USA’s overordnede rolle i verden, og derved hvilke ting der er på spil ved dette valg, ikke blot for amerikanerne, men også for resten af verdenssamfundet.
BG siger tusind tak til de tre dygtige oplægsholdere, der på hver sin vis var med til at få kortlagt og afklaret de mange komplicerede elementer af den amerikanske valgkamp. BG’s elever og lærere rigtig godt klædt på til at se og ikke mindst debattere med, når amerikanerne går til valg d. 5. november.