tirsdag den 22. apr. 25

Marokko - Demokrati set med unge øjne

Hvad betyder demokrati for unge i et samfund, hvor monarki og folkestyre eksisterer side om side? I Marokko, hvor der siden 2011, hvor det arabiske forår foregik, har været øget fokus på borgerinddragelse og rettigheder gennem reformer, oplever mange unge, at demokrati ikke blot er et politisk system – men en måde at leve på.

Artiklen er en sammenskrivning af to artikler skrevet af: Anton, Frederik, Katinka, Magnus, og Sophia samt Niels, Noah, Anton, Helene og Emilie fra 2k. (red. Anna Overballe)

I den demokratiske udvikling spiller ungdommen i Marokko en stadig større rolle. Marwa beskriver, hvordan hendes skole gav hende og hendes klassekammerater mulighed for at arrangere en hel dag baseret på deres egne idéer – uden indblanding fra lærere eller ledelse: “Vi havde, selv som elever, ret til at tage alle beslutninger og styrede endda lærerne,” fortæller hun med stolthed. Her kan man tage fat i punkt fire på Maslows behovspyramide, præsentationsbehov og bekræfte dens tilstedeværelse.

I interviewet nævner Marwa, at hun både i familien og i samfundet generelt oplever at hendes stemme bliver hørt – et vigtigt aspekt af ytringsfrihed, som er et vigtigt fundament i ethvert demokrati. Men hun anerkender også kulturens rolle: “Nogle valg kan modtages forskelligt af andre på grund af vores kultur. Men heldigvis er det som regel på en fredelig måde.” Når der tales om demokrati er det vigtigt også at nævne demokratiets udfordringer, herunder foreksempel den ulighed der sagtens kan eksistere i et demokratisk samfund.

Det oplevede vi da vi var på besøg på en privat og en offentlig skole. Marwa, som vi talte med, går på en privatskole, hvor elever ofte har flere ressourcer og større frihed end gennemsnittet. Dette sammenlignet med den lokale pigeskole vi også besøgte, hvor der var færre ressourcer til rådighed, og hvor eleverne kom fra ganske andre baggrunde og med anderledes forudsætninger. De elever vi talte med, forklarede os at kulturelle normer og samfundsstrukturer også spiller en stor rolle i unges og især pigers liv.

Da vi besøgte en lokal skole, spurgte vi nogle elever, hvad demokrati betyder for dem. Vi fik forskellige, blandede svar, hvilket viser at viden om politiske rettigheder i dette tilfælde varierede meget afhængigt af uddannelsesniveau og sociale forhold. Demokrati opleves forskelligt blandt unge i Marokko – fra stærk deltagelse til manglende kendskab – og viser, at uddannelse spiller en central rolle i demokratisk bevidsthed.

Turen konfronterede os med vores egne blinde vinkler. Kontrasten mellem de to skolebesøg tydeliggjorde den geografiske og socioøkonomiske virkelighed, mange unge oplever – alt afhængigt af hvor de vokser op. Ikke alle lever i en international boble af ambitioner og akademiske muligheder, som vi, her på Birkerød Gymnasium. Nogle var yderst velverserede i demokratiske tankegange og havde mulighed for at engere sig, hvorimod andre ikke oplevede de samme privilegier. Måske er det netop dét, studieture skal: åbne vores øjne for nuancernes, og lære os, at verden aldrig er sort-hvid.