Ja, der er både strand og kirsebærtræer i Hamborg.
Formålet med en studietur må være at udvide elevernes horisont. Dette kan sagtens ske tæt på os. Hamborg er for mange elever ikke øverst på ønskelisten, og en smule skepsis var at spore hos 2.y til at begynde med.
Skrevet af Martin Løfwall
Men faktum er, at størstedelen af eleverne faktisk slet ikke kendte Hamborg, og på den måde bliver det lige pludselig en ”eksotisk” destination. Alt, hvad der er fremmed og nyt, er vel interessant? Og ja, så er der vist også noget med klimaaftrykket. 2.y var på studietur i bus til Hamborg, og det var en stor succes. Det sociale kommer i den grad i højsædet, når man kan sidde i bus i længere tid og have det sjovt med hinanden – og så lige en tur på færgen også.
Indrømmet, at vejret var varmere end i Danmark, spillede også en positiv rolle. At kirsebærtræerne og forårsblomsterne stod i fuldt flor her syd for Danmark, ligeså. Indrømmet, Hamborg ligner København og noget, vi allerede kender, men så alligevel ikke. Hamborg er en storby 1,5 gange større end København. Så alt er bare større. En studietur skal ikke kun være faglig, men også være social, og ja, så skal den have et almendannende perspektiv. Vi skal opleve den by, vi er i. Vi rejste med fagene biologi (studieretning) og dansk. Da Hamborg er en storby, var programmet også meget alsidigt. Første dag besøgte vi Hamburger DOM, som er et sæsonåbent tivoli i Hamborg (Hamborgs svar på oktoberfest): der er Frühlingsdom, Sommerdom og Winterdom.
Næste dag havde vi booket vores egen havnerundfart med dansk guide (ja, det kan man i Hamborg!), hvor vi så nærmere på Europas 3. største havn fra vandsiden med de imponerende store containerskibe. Efter en tur på vandet blev det tid til et besøg på det interaktive chokolademuseum ”Chocoversum”, som også var interessant. Her fik vi indføring i chokoladens tilblivelsesproces fra kakaobønne til chokoladebar, og eleverne lavede deres helt egen chokoladebar. Herefter blev det tid til at besøge én af Europas vigtigste kunstmuseer ”Hamburger Kunsthalle”. Vi havde desværre ikke tid til at gå gennem hele museet, men vi fik en guidet tur i særudstillingen ”Illusion” med malerier, tegninger, installationskunst og skulpturer. Et tema, som jo særligt beskæftiger vores samfund i disse år. Kan vi regne med det, vi ser? Hvad er virkeligt, og hvad er illusion?
Men udover museer er Hamborg også kendt som cykelby – og især udenfor Hamborg by findes der fantastiske parker og grønne områder, for ikke at tale om områderne langs Elben. Vi lejede derfor cykler i to dage, som var en stor succes. 2.y var glade for at komme op på cyklen og røre sig lidt og se mere af Hamborg. Vi kørte cirka 8-9 kilometer ud til Hagenbeck Tierpark, som er en familieejet zoologisk have og dyrepark. Her fik vi også en guidet tur, hvor eleverne bl.a. aktivt blev præsenteret for de udfordringer, som zoologiske haver står overfor - hvorfor har vi f.eks. zoologiske haver?
Hvad er deres opgave i dag? Eleverne fik forskellige roller og debatterede problemstillingerne. En anden destination på cykelturen var et besøg i Hamborgs trampolinpark – en fantastisk aktiv måde at være sammen på. Herefter gik turen gennem den enorme Altona Volkspark, som både indeholder skov, eng, sportspladser, cykelstier og meget mere. Vejen førte os til Elben, hvor vi i det gode vejr slog os ned ved stranden ”Elbstrand” til 2.y’s store glæde. 2.y var meget sammen med hinanden, og vi havde også gjort os umage med at lægge aktiviteter om aftenen, så vi udnyttede Hamborg fuldt ud. Vi havde to fællesspisninger på restauranter – på ”Dein Alex” lige ud til søen Alster. Området ligner vores egne søer i København – og faktisk også Søpavillonen.
Vi havde to store aftenforestillinger: først overraskelsen for eleverne G. Verdis noget indviklede opera ”Il Trovatore” (”Trubaduren”). Opera er normalt ikke 17-18-åriges førstevalg, men det er en fornøjelse at se, at når man først sidder dér, så overgiver man sig til operaens verden, man følger med i den spændende historie og nyder de overdådige scener. 2.y var klædt i deres stiveste puds – det havde vi bedt dem om inden afrejsen. De var klar til overraskelsen. Det var en oplevelse ud over det sædvanlige – for de fleste deres første opera. Vores sidste aften nød vi med musicalen ”der König der Löwen” (”Løvernes konge”), som har spillet uafbrudt i Hamburg siden 2001! Her var eleverne mere på hjemmebane. Og det var stort, det var spektakulært!
Så ja, en opera og en musical – mere varieret og alment dannende kan det vist ikke blive. Vores studietur var derfor en god blanding af forskellige aktiviteter, både af fysisk og åndelig karakter. Eleverne fandt ud af, at det nære Hamborg indeholdt utroligt mange facetter, at der kan ligge noget interessant i det nære – og at en studietur først og fremmest handler om at opleve noget nyt, at udvide sin horisont sammen med sin klasse. Al skepsis overfor byen er forsvundet som dug for solen. Så jo, en studietur til Hamborg kan faktisk noget!