fredag den 1. mar. 24

Et møde med litteraturen

Onsdag d. 27.2. besøgte digter Haidar Ansari Birkerød Gymnasium og holdt et spændende oplæg for alle skolens Stx 3g’ere, 2.hf’ere og IB 3u-litteraturhold.

På Birkerød Gymnasium, HF, IB & Kostskole afholder vi hvert år et litterært arrangement for alle Hf og Stx afgangselever og de IB-elever, der i 3u har Dansk A. Arrangementet kalder vi Den litterære gave, og tanken bag er at give eleverne mulighed for at møde den danske litteratur på en lidt anden måde, end de er vant til fra den daglige danskundervisning. Tidligere har vi bl.a. haft besøg af Caspar Eric, Theis Ørntoft, Charlotte Weitze og Morten Pape. I år var det digter Haidar Ansari (f. 2001), der lagde vejen forbi skolen og fortalte om sin digtsamling Institutionaliseret (2022), der blandt andet handler veje ind i og ud af kriminalitet.

I danskmodulerne op til arrangementet havde eleverne arbejdet med nogle af Haidar Ansaris tekster. Ansari lagde ud med at læse op fra Institutionaliseret og fortælle om tilblivelsen af digtsamlingen, som han begyndte at skrive, mens han afsonede en dom. Det var også under afsoningen, at han for alvor stiftede bekendtskab med dansk litteratur, og Haidar Ansari kunne fortælle om, hvordan han brugte meget af sin tid i fængslet på at læse klassiske litterære værker, og hvordan dette møde med fiktive verdener og personer gav ham en indsigt, der siden har beriget hans liv på mange områder.

Eleverne fik også mulighed for at stille spørgsmål til Haidar Ansari ved arrangementet, og således formede en del af det sig som en spændende samtale – bl.a. om det at have forbilleder, om personligt ansvar og om, hvordan klasseforskelle typisk også optræder i helt små detaljer.

Tak til Haidar Ansari for en meget spændende formiddag!