Birkerød Gymnasium på udveksling i Taiwan.
I slutningen af marts tog 2b på Birkerød Gymnasium på udveksling til Taiwan og besøgte Yanping High School i Taipei. 20 elever fra Yanping High School havde allerede været på besøg på BG i august, så det var med stor glæde og spænding at eleverne skulle se de taiwanske elever igen.
Det var tydeligt at se, at familierne i en millionby som Taipei har meget mindre plads end hjemme i Danmark, men gæstfriheden var ikke desto mindre i top og værtsfamilierne gjorde meget for at gi’ os det bedste indtryk af landet og de fineste oplevelser. Det gjaldt både maden- hvor vi ofte blev inviteret ud på restauranter – og udflugter i weekenderne.
For nogle af de danske elever var det en stor udfordring at være væk hjemmefra og alene. Dette blev løst med, at taiwanske og danske elever fandt sammen i mindre grupper og hang ud sammen i løbet af dagene.
På Yanping High School fulgte vi undervisningen i matematik, engelsk og idræt, og vi prøvede ligeledes kræfter med kampsport og traditionel taiwanesisk kalligrafi, hvor eleverne blandt andet skulle tegne/skrive ord for lykke og rigdom.
Undervisningen stoppede typisk efter frokost for BG-eleverne. Herefter tog vi ofte på sightseeing rundt i Taipei. Vi besøgte blandt andet Taipei 101, Dihua Street, Bao’an Templet, Chiang Kai-shek Memorial Hall, Shilin Night Market og meget mere.
Herudover var der også tid i programmet til ture uden for byen. Vi tog Maokong Gondola op i bjergene og vandrede i fantastisk natur med udsigt til Taipeis skyline. Derudover kørte vi en dag til den nordlige del af øen, hvor vi vandrede ved det berømte Shifen-vandfald.
Inden turen til Taiwan havde eleverne haft et forløb i historie om kinesisk og taiwansk historie. I forhold til Taiwan havde 1949 og Chiang Kai-sheks nederlag i borgerkrigen til Mao og kommunisterne fyldt meget. Vi arbejdede blandt andet med Chiang Kai-sheks flugt til Taiwan og den politiske udvikling på øen i kølvandet herpå. I den forbindelse diskuterede vi de mørke sider af Chiang Kai-sheks styre. Det var derfor meget interessant og fagligt relevant at besøge Chiang Kai-sheks kæmpestore og markante mindesmærke midt i Taipei. Her reflekterede eleverne over årsagen til, at han fortsat spiller en stor rolle i taiwansk selvforståelse, og hvordan han bruges politisk i dag i forhold til at legitimere Taiwan og det taiwanske folk som sit eget. Historiefagets fokus på historiebrug blev her meget nærværende og tydelig.
Vi var også i landet, da Kina d. 1. april afholdt endnu en militærøvelse i Taiwan. Eleverne havde hjemmefra i samfundsfag lært om det spændte forhold mellem de to lande og om Kinas mulige invasion af Taiwan på mellemlang sigt – og i hvert fald inden 2049, hvor kommunistpartiet kan fejre 100-års jubilæum.
Da nyhederne begyndte at tikke ind på de forskelle nyhedskanaler, startede rygterne om en mulig invasion. Men hurtigt blev det klart, at det kun var en øvelse, men ikke desto mindre en, der havde til formål at intimidere Taiwan og langsomt slide dets forsvar op.
Vi fik på den måde en førstehåndsanskuelse af magtspillet mellem den voksende stormagt Kina og Taiwan, som nok bliver husket lige så godt som nok så mange samfundsfagstimer.
Udvekslingen til Taiwan gav os ikke kun en dybere forståelse for landets historie og den aktuelle politiske situation, men også et indblik i en anden kultur – en oplevelse, der både var personlig udviklende og fagligt berigende. Alt i alt var det en fantastisk tur, fyldt med kulturelle oplevelser, et dejligt gensyn med vores taiwanske venner samt et fundamentet for venskaber for livet.