Therese Karoline Helander from 2.u wins award for her poem "To-do list". (Article in Danish).
Therese from 2u is an active and engaged member og BG's creative writing club. Now she is also a published author and winner of the writing competition "Unge Ord", where she was awarded the Flow-Prize for her poem "To-do List". Click here to read the article (in Danish).
På BG skriver eleverne på livet løs. Ved hjælp af BG’s kreative skriveklub, ledet af dansklærer June Clausager Thomsen, får eleverne feedback på og hjælp til udviklingen af deres tekster. Her opfordres de ikke blot til at skrive, men også til at dele deres værker med ligesindede. For tredje år i træk har BG deltaget i skrivekonkurrencen ”Unge Ord”, og, for tredje gang i træk, blev flere af BG’s elever udgivet og tilmed blev en af årets prisvindere også en elev fra BG. Therese Karoline Alstrup Helander, 2u, vandt Unge Ords Flow-pris for sit digt ”To-do Liste”. Her følger en længere snak med Therese om at skrive, inspiration og hvorfor unge bør engagere sig med det skrevne ord. Lysten til at skrive har længe boet i Therese. Som barn var det fantasifulde fortællinger, der sammen med vennerne udviklede sig til et decideret bog-projekt, der siden udviklede sig til poesi: ”Teksterne gik fra at være noveller til knækprosa til nu at være digte eller i hvert fald det der ligner, hvilket er lidt sjovt fordi teksterne egentlig bare er blevet kortere og kortere”. Men hvad er det, der driver interessen for digte og poesi? Ifølge Therese handler det grundlæggende om at kunne give plads til sine tanker og at tillade sig selv et frirum hvor hun kan udtrykke sig: ”Da jeg begyndte med knækprosa og senere digte, var det mest af alt for at gøre plads for en tankestrøm eller en følelse som jeg synes var interessant at udforske. Det kunne både være personlige oplevelser eller ting som jeg havde observeret omkring mig, som på en måde gav mig et frirum til at udtrykke mig selv og lade tankerne vandre”. Om inspirationen til digtet ”To-Do Liste” siger Therese: ”Det var egentlig aldrig rigtigt ment til at blive et digt. Jeg var meget presset i den periode jeg skrev det i, og for mig personligt, er den bedste både at få et overblik på det jeg skal nå er at lave en “To-Do Liste”. Så jeg begyndte med at skrive i punktform de forskellige ting jeg manglede at gøre, og det udviklede sig bare til at listen blev længere og længere, hvilket lidt tog pusten ud af mig, og gjorde at det føltes urealistisk at nå det hele. Da jeg indså hvilken følelse det var jeg sad med, prøvede jeg at skrive nogle af de tanker ned, hvilket resulterede i en lidt anden slags to-do liste.
BG’s Kreative skriveklub er stedet hvor de unge elever mødes, deler deres tekster, og udvikler dem. Men det er også stedet, hvor man kan få faglig vejledning undervejs i processen. Og, hvor man bliver støttet i at tro på sin tekst. Det var da også med nød og næppe at Therese overhovedet fik sendt sin tekst ind til konkurrencen: ”Jeg synes det er lidt surrealistisk det hele. Jeg skrev digtet om natten på lidt under en halv time, og tænkte ikke det var meget værd. Dog er jeg typen der heller ikke kan lide bare at smide ting væk når man først har brugt tid på det. June opfordrede mig til at sende det ind til UNGE ORD da jeg viste hende min samling af gemte ting og sager, og derfra fik det hele bare fart på. Jeg tror stadig ikke helt jeg har forstået det endnu”. Til selve prisuddelingen var det Kulturminister Jacob Engel-Schmidt, der overrakte Flow-prisen til Therese, akkompagneret af en tale. Det var et stort øjeblik for den unge forfatterspire: ”Det at der er andre der finder noget værdi i mine ord, da det for mig bare er en måde at koble af på. Men mange jeg kender, både familie, venner og bekendte har alle været så støttende, hvilket også bare har gjort det en endnu federe oplevelse at være en del af”. Udover Therese, har hele otte andre BG-elever også fået udgivet deres tekster i diverse udgivelser på baggrund af deres deltagelse i konkurrencen.
For Therese stopper forfatterrejsen ikke her, selvom det også kræver overvindelse at lade andre læse ens personlige tekster: ”Jeg tror at på det her tidspunkt, at jeg slet ikke kan lade være med at skrive. Det er min måde at få mine tanker ned på skrift, og filtrere gennem de hverdagsindtryk der ellers bare ville ligge og fylde i hovedet resten af tiden. Det kunne være fedt at få flere tekster udgivet, men det er også grænseoverskridende på den måde, at jeg føler folk får direkte indsigt ind i min måde at tænke og evaluere verden på. Så fra nu tror jeg bare at jeg tager det stille og roligt og fokuserer på det jeg kan nå, og så må jeg se hvad tiden bringer”. Therese understreger, at der er noget helt specielt ved det skrevne ord. Nogle tekster sætter gang i tankerne, og andre forsvinder man helt ind i. Det er vigtigt, fordi litteraturen giver plads til budskaber: ”Digte for mig giver udtryk for en stemning eller noget der svært at sætte ord på. Ting man ikke rigtig snakker om i frygt for at essensen bliver tabt eller misforstået. Så det skrevne ord kan bruges til at få et budskab ud”. Burde gymnasieelever læse flere digte og mere litteratur? Ifølge Therese bør man ikke lægge vægt på en ”burde” tankegang, da lysten til at engagere sig gerne skulle komme fra nysgerrigheden til at vide mere. Men at der utallige positive ting at hente ved at beskæftige sig med litteraturen: ”Jeg ved ikke om man burde sige burde, da det at læse skal komme fra et sted af nysgerrighed og lyst til at udvide sin horisont. Ellers får man ikke så meget ud af det, hvis det er noget man får tvunget på sig. Dog er der rigtig mange positive fordele ved at læse, som at få udfordret nogle af sine synspunkter og sat ord på ting man måske ikke vidste hvordan man ellers skulle forklare”. Tilbage står Therese med en klar opfordring til sine medstuderende: Skriv! Også selvom det er svært, udfordrende, og ikke nødvendigvis er godt første gang. ”Det lyder lidt kliché, men nogle gange fører det af nye veje, andre gange fører det tilbage til hvor man startede, men man bliver i hvert fald det klogere af at have gjort et forsøg”. BG’s kreative skriveklub fortsætter med fuld fart fremad med en klar vision: at skabe plads til kreativiteten, litteraturen og at opfordre unge til at dele deres stemme med omverdenen.