Ødipus – en skæbnefortælling
Kan mennesket undgå sin skæbne og træffe selvstændige beslutninger og dermed forsøge at ændre på verdens gang uden at blive straffet af guderne? Dramaet og tragedien Ødipus berører bl.a. dette eksistentielle spørgsmål og er på trods af mere end 2.500 år på bagen stadig aktuelt for nutidens mennesker.
Alle BG’s hold i oldtidskundskab har enten læst Sofokles’ tragedie Ødipus eller har brugt tragedien som perspektivering ift. en anden af de antikke tragedier.
Som prikken over i’et på undervisningsforløbet havde BG inviteret ”teater2tusind” til at opføre tragedien for alle skolens oldtidskundskabshold. I bedste sofokleiske stil opførte to skuespillere tragedien, hvor Ødipus bliver indhentet af skæbnen. På trods af hans forsøg på at undgå sin skæbne ender stykket med, at profetien om, at han skal dræbe sin far og elske med sin mor med at blive opfyldt.
På en time – og med stor indlevelse fra de to skuespillere – fik eleverne en på opleveren og kunne, som oldtidens græske publikum, opleve den gruopvækkende fortælling med ingredienser som mord og incest, og hvor den ”høje” konge ender med at falde dybt. Udover at være en skæbnefortælling kan stykket således også ses som en påmindelse til datidens magthavere i det athenske demokrati om at holde sig på dydens smalle sti og at udøve magten med omtanke! En overvejelse, der også er aktuel i dag.