torsdag den 4. maj 23

Birkerød Gymnasium vinder af biologikategorien i Drughunters dysten 2023

Med flotte ord fra dommerne om en poster der viste dybdegående research og innovativt bud på ny medicin samt en præsentation med en klar rød tråd vandt holdet fra 2y biologikategorien.

Drughunters er en naturfaglig konkurrence arrangeret af H. Lundbeck A/S som en del af Forskningens Døgn. Her konkurrerer gymnasieelever fra hele landet i kendskab til og formidling af en hjernesygdom og dens behandling. Eleverne kan deltage i kategorierne biologi, kemi, bioteknologi og fra i år også matetematik. Opgavernes udformning er forskellig fra år til år, men indeholder altid fem delspørgsmål, der kun kan besvares ved dybdegående undersøgelser i videnskabelig litteratur. Spørgsmålene omhandler typisk sygdomsbeskrivelse og de udækkede behov med nutidens medicin, cellulære mekanismer i hjernen der er skyld i sygdommen, problemet med at få medicin ind i hjernen, brug af forsøgsdyr til test af medicin og forslag til fremtidig behandling af sygdommen.

I år deltog tre klasser fra Birkerød Gymnasium, HF, IB og Kostskole; 2y i biologikonkurrencen, 2n og 2x i kemikonkurrencen. Hvert hold på tre elever skal producere en poster med gode figurer og tekst til besvarelse af opgaven. Op til aflevering blev der i alle klasser arbejdet med nervesystemet i biologi og kemiske stoffers egenskaber i kemi, hvorefter holdene selvstændigt skal besvare opgaven med udgangspunkt i sygdommen depression. Arbejdet med opgaven er en stor udfordring for eleverne, der selv skal vælge en mulig løsning på opgaven og søge den nødvendige viden bl.a. i engelsksprogede videnskabelige artikler. Det er dermed også en unik træning til den store skriftlige SRP-opgave i 3g, samtidig med at det er vigtigt kernestof bl.a. i biologi A, bioteknologi A og kemi B.

Resultatet af arbejdet blev nogle meget forskellige løsninger og flotte designs, som alle blev præsenteret med et fem minutters oplæg i klasserne. Vinderen i hver klasse gik videre til finalen på Lundbeck i Valby fredag den 28/4. Det var en tætpakket dag med tale fra koncerndirektør for forskning og udvikling Johan Luthman og Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund, oplæg fra Opuspanelet om livet med en psykisk sygdom, Brain Battle hvor specialestuderende præsenterede deres forskning og Jan og Jes show, udover de mange posterpræsentationer inden for hver kategori. De bedste posters i hver kategori blev udvalgt til præsentation på den store scene for alle deltagere.

Stort tillykke til Amalie Ertmann, Asta Braad Dragsbæk og Micha Mørkøv Lübbe