torsdag den 23. feb. 23

BIGMUN er tilbage!

Endelig er BIGMUN tilbage på BG. Konferencen kører frem til søndag eftermiddag.

BIGMUN 2023 Efter tre års pause er BIGMUN endelig tilbage på Birkerød Gymnasium!

Onsdag d. 22. februar lød startskuddet på Birkerød Gymnasiums årlige Model United Nations-konference, BIGMUN, som, endelig er tilbage i sin fulde form efter en covid-pause på tre år. Elever fra hele verden deltager i konferencen. I løbet af de næste fem dage skal de lobbye, skrive og debattere resolutioner og stemme dem igennem. Årets tema er ”Power In Unity”, der måske er mere relevant nu end nogensinde før. De deltagende elever har et langt program foran sig, hvor de vil forsøge at finde frem til løsninger på nogle af verdenens største udfordringer. Konferencen falder sammen med årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, og dette markeres også ved en paneldiskussion torsdag d. 23. februar, hvor antropolog og forsker Vera Skvirskaja, senioranalytiker ved tænketanken Europa Jacob Kaarsbo og lektor ved Forsvarsakademiet Jørgen Meedom Staun deltager. Sammen skal de diskutere forskellige problemstillinger angående krigen i Ukraine.

BIGMUN er en af årets største begivenheder på BG, og det mærkes tydeligt på den flotte åbningsceremoni.

BG’s rektor, Claus Campeotto, åbnede ceremonien med budskabet om at denne generation, med deres kommende arbejde med MUN kan være med til at ændre verden. Konferencekoordinator Andrew Archer bød velkommen til de mange skoler fra hele verden, og beskrev hvordan BIGMUN endelig har kunnet lade sig gøre igen, en stor bedrift båret af især eleverne på BG. Højdepunktet for ceremonien var de to gæstetalere: Generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl og Michael Zilmer-Johns , forhenværende dansk ambassadør til Nato og mangeårig diplomat. Anders Ladekarl, netop hjemvendt fra et besøg i et jordskælvshærget Tyrkiet, fik med sin tale sat fokus på de utallige udfordringer, der venter de unge delegerede. Ladekarl fortalte om, hvordan Røde Kors som organisation er kendetegnet ved netop ”Power In Unity”. Netop samle- og handlekraften blandt de 193 medlemsorganisationer gør, at Røde Kors kan have en massiv global tilstedeværelse. Det er denne fællesskabets styrke, der er med til at sikre civiles rettigheder på tværs af konflikter.

Ladekarl sluttede af med en hilsen til Birkerød Gymnasium, der som landets første Røde Kors-gymnasium ”viser vejen frem”.

Ladekarls tale blev efterfulgt af en video med billeder fra krigen i Ukraine og sang fra BIGMUN-koret for at understrege denne konferences særlige sammenfald med årsdagen for invasionen.

Michael Zilmer-Johns ’ tale gjorde de mange tilstedeværende opmærksomme på den særegne rolle, som De Forenede Nationer, også herunder NATO, spiller i en verdenspolitisk kontekst. I en skarp analyse af verdenssituationen fik Zilmer-Johns kortlagt de mange faktorer, der danner grundlaget for den nye verdensorden, der som følge af kaos og ustabilitet skaber utallige nye udfordringer. Dog, tilføjede Zilmer-Johns afslutningsvis, giver det håb at se så mange engagerede og nysgerrige elever, der måske har en karriere indenfor diplomati.

Den sidste i talerækken var Katherine Cavestany Noriega, BIGMUNS generalsekretær. Noriega opfordrede i sin tale sine medstuderende til at udvise samarbejdsvillighed og gåpåmod og til at have et åbent sind, når de begiver sig ud i de kommende dages mange debatter og diskussioner.

Alle fem talere lagde, i deres direkte henvendelse til det unge publikum, særlig vægt på vigtigheden af unges engagement og evne til at se ud over sig selv og deltage i samtaler om en friere og mere fredfyldt verden. Et engagement, der i den grad kan mærkes rundt omkring på gangene på BG, når elever fra hele verden sammen skal forsøge at tackle globale kriser og udfordringer.